Actie voor Raif Badawi

Zijn 1000 stokslagen als straf rechtvaardig?

Vrijdag 8 januari is de eerste van een reeks avonden waarbij van 19.00  tot 20.00 uur in een aantal plaatsen actie wordt gevoerd vanwege de wrede straffen die in Saoedi-Arabië voor vermeende blasfemie wordt opgelegd. Dit initiatief zal om de vier weken worden herhaald.
De recent in Saoedi-Arabië uitgevoerde doodstraffen onderstreept nog weer eens het inhumane handelen van het regiem.

De startdatum van 8 januari is gekozen omdat het 9 januari 2016 een jaar geleden is dat de Soedische blogger Raif Badawi de eerste 50 stokslagen van de opgelegde 1000 heeft moeten ondergaan.

Iedereen die aan dit initiatief mee wil doen is zeer welkom. Een demonstratieposter kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. worden aangevraagd (vooreerst een noodoplossing, aan eenvoudig downloaden wordt gewerkt).
Eerste stad waar een demonstratie plaatsvindt is Groningen, locatie: Vismarkt nabij De Korenbeurs.
De locaties worden op de site van het Atheïstisch Verbond genoemd onder ‘agenda’.

Raif Badawi is een blogger uit Saoedi-Arabië. Hij onderhield er een blog waarin hij zich kritisch opstelde jegens de islam. Dat werd door de regering niet gewaardeerd, hem zelfs kwalijk genomen. Hij is er voor opgepakt en op 13 juni 2013 in eerste instantie veroordeeld tot 7 jaar cel en 600 stokslagen.  In hoger beroep is die straf begin 2014 verhoogd naar 10 jaar cel, een boete van ca. € 220.000,- en ….. 1000 stokslagen. Die laatste straf zou hij gedurende 20 weken moeten ondergaan, elke week 50.
Raif, getrouwd en vader van drie jonge kinderen, zit al sinds 2012 in de cel. Zijn vrouw heeft op 16 december 2015 in Straatsburg in zijn naam de EP Sacharof-prijs in ontvangst genomen.

De in januari 2015 uitgevoerde serie stokslagen heeft toen grote internationale verontwaardiging veroorzaakt. Zo het lijkt heeft dat er toe geleidt dat het vooreerst bij die 50 is gebleven. De overige 950 zijn hem echter niet kwijtgescholden. Vorig jaar februari gloorde er even hoop. Vanwege de troonswisseling en de ramadan wordt gewoontegetrouw gestraften amnestie verleend. Dit is hem tot op heden echter niet gegeven.
Heldere informatie over zijn huidige situatie is niet voorhanden. Onlangs berichtte Amnesty International dat uitvoeren van de straf mogelijk op korte termijn zou worden hervat.
Voor ons als Atheïstisch Verbond reden de actie te starten.

Op zich is het al een walgelijke straf, maar daarbij wetende dat hem die is opgelegd omdat hij zich slechts kritisch opstelde tegenover de islam maakt de zaak werkelijk absurd.
Deze waanzinnige straf is hem opgelegd omdat hij gebruik heeft gemaakt van een universeel mensenrecht, namelijk het recht van vrije meningsuiting.
Dat recht bestaat dus niet in Saoedi-Arabië. S-A is overigens slechts één van de vele landen waar gruwelijke wetgeving op basis van de sharia wordt toegepast en mensenrechten niet gelden. 55 landen kennen wrede straffen voor blasfemie, 13 daarvan kennen daarvoor zelfs de doodstraf.

Het wrange is dat Saoedi-Arabië december 2015 voorzitter is geworden van de VN- mensenrechtenraad. Saoedi-Arabië….. juist een land dat die rechten met voeten treedt. Wat daarvan te verwachten?

Saoedi-Arabië zou veroordeeld moeten worden en gestraft voor het schenden van mensenrechten, waaronder ook die van vrouwen, homo’s en vrije keuze van levensovertuiging.
Een olieboycot zal lastig zijn te realiseren, maar zou wel een effectief signaal zijn om af te geven.

De actie start in Groningen, andere locaties gaan hopelijk volgen. Deelnemers kunnen zelf bepalen waar men gaat staan. Het is uiteraard beter dat men zich toont op een plek waarvan te verwachten is dat daar voldoende publiek of medestanders aanwezig zijn. Hoe meer mensen ergens staan, hoe meer de actie in beeld komt.
In plaats van op de actie-avond met de poster ergens te gaan staan kan er ook voor gekozen worden de poster de betreffende vrijdag voor het raam te plaatsen. Er kan ook voor beide opties worden gekozen.

Omdat de actie om de vier vrijdagen plaatsvindt verloopt de datum gedurende de maanden. Op onze site staat onder de knop ‘agenda’ welke data het zijn en welke locaties er voor in aanmerking komen.
Graag vernemen wij locaties waar zal worden gedemonstreerd, deze zullen in de lijst worden opgenomen. Doorgeven van een locatie kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hopelijk gaat het een goed zichtbare actie worden en krijgt Raif Badawi en de vele anderen die ook weerzinwekkende straffen zijn opgelegd de aandacht die zij nodig hebben.
Wij hopen dat deze actie breed navolging krijgt.

Doet u mee? Graag!