Atheïsmedag 2016 was zeer succesvol!

Atheïsmedag, gehouden op  zaterdag 18 juni 2016 in stadskasteel Oudaen, te Utrecht is een daverend succes geworden.
Hoogtepunt van het programma: Paul Cliteur is uitgeroepen tot Atheïst van het jaar 2016!

Atheïsme moet gevierd worden. Juist nu satire levensgevaarlijk blijkt is het belangrijk om vrolijk en satirisch te durven zijn, maar ook scherp om aan te stippen waar, door aanwezigheid van religie, maatschappelijk schoenen wringen.
Zonder religie kan het leven in vrijheid worden gevierd.

Atheïsmedag.
Na eerst drie jaar afwezig te zijn geweestde, laatste was in 2013, is dit jaar weer een Atheïsmedag georganiseerd. Samen met Floris van den Berg heeft het Atheïstisch Verbond de draad weer opgepakt en is het gelukt een heel interessant programma samen te stellen.
Eén van de onderdelen van het programma betrof het uitreiken van de trofee ‘Atheïst van het jaar’. Deze titel bestond niet en is voor het eerst in de geschiedenis toegekend. Besloten is die voortaan één of twee jaarlijks te laten plaatsvinden.
Ook vond er een boekenverkoop en signeersessie plaats. Paul Cliteur, Floris van den Berg, Herman Reimes en Ger Kraaij signeerden er vol enthousiasme hun boeken.

Atheïst van het jaar.
Paul Cliteur heeft de eer de eerste te zijn die de titel van Atheïst van het jaar mag dragen, een zeer eervolle positie waar hij ook zeer mee in zijn nopjes was.
De bijbehorende trofee betreft een eenvoudig ‘beeldje’ van graniet, een zeer hard gesteente, met een inscriptie op een RVS-plaatje en aangevuld met het AV-logo. Middels deze uitvoering en materiaalkeuze wordt de ‘eenvoud’ van atheïsme uitgebeeld, dat atheïsme geen vastgeroest (RVS) en daarmee een niet-dogmatische levensovertuiging betreft en het de keiharde (graniet) waarheid er van uitgedrukt. Het logo drukt de verscheidenheid aan atheïsten uit. Kortom, voldoende symboliek. Meerdere personen kwamen in aanmerking voor de titel Atheïst van het jaar, maar vanwege zijn inspanningen en werk is Paul Cliteur zeer terecht verkozen.

Programma.
Deze Atheïsmedag had een vol programma met interessante sprekers, een aardige mix van jong en ‘oud’ met serieuze, informatieve, creatieve en vaak ook humoristische ‘hagenpreken’ 
Het betrof de predikers:
- Geerten Waling (1985): De voorwaarden voor vrijheid,
- Willem Vermaat (1991): De noodzaak van moraal zonder god,
- Dap Hartmann (1960): Ik ben (g)een a-a-a-atheïst,
- Paul Cliteur (1955): Biecht door Floris van den Berg over Het Atheïstisch Woordenboek,
- Ger Kraai (1941): Biecht door Dirk Metselaar over het boek Hemelse Blunders
- Herman Reimes (1933): door Dirk Metselaar over het boek Van God Los
- Hans de Vries (1955): Biecht door Dirk Metselaar over ‘religievrij onderwijs’,
- Laetitia Houben (1992): God’s systeem-update in een digitaal tijdperk.
- Rudi Schreijnders (1950): Over Rudy Kousbroek’s spot met het geloof
- Remco Stunnenberg (1971): Waarom Atheïst? Ik ben toch zeker niet gek!

Ter afsluiting deed Floris van den Berg een ‘Daverend spektakel van de Rede’, een humoristisch-satirische performance waarin middels een ritueel rituelen op de hak werden genomen en het volgen van een leider aan de kaak gesteld. De aanwezigen werden daarop uitgedaagd en daarmee kritisch aan de tand gevoeld over hun eigen denken en doen.
Dagvoorzitter was Dirk Metselaar, wiens vaardigheden het sprekersverkeer in goede banen te leiden en het uitbreken van chaos heeftvoorkomen.

We kunnen, samen met de aanwezigen, terug kijken op een zeer geslaagde middag. Unaniem was iedereen voor een jaarlijks terugkerende Atheïsmedag. Contacten met enkele sprekers voor volgend jaar zijn na het programma al gemaakt.
We kunnen niet meer terug, een traditie is ingeluid, in 2017 weer een Atheïsmedag!