Dagblad van het Noorden: over randschrift op euromunt

'Haal 'God zij met ons' van de twee-euromunt'

Door William Pomp

Winsum/Den Haag Het Atheïstisch Verbond heeft demissionair minister van financiën Jan Kees de Jager (CDA) verzocht de spreuk 'God zij met ons' van de twee-euromunt te schrappen. Het is de eerste daad van de pas opgerichte vereniging voor niet-gelovigen, die statutair gevestigd is in Winsum. Penningmeester Peter Waterdrinker en voorzitter Rolf Venema van de club komen beiden uit Groningen. Opmerkelijk is dat Venema eerst twintig jaar dominee was voordat hij verviel tot het atheïsme.

Het tweetal ontmoette elkaar op internet en vond in Els Geuzebroek uit Amsterdam nóg een medestander. Ze kwamen tot de ontdekking dat atheïsten in Nederland zich niet verenigd hebben, behalve binnen het Humanistisch Verbond. "Dat in tegenstelling tot gelovigen", schetst ex-predikant Venema. "Heel gek. Er zijn namelijk veel meer niet-gelovigen dan religieuzen in Nederland."

Het Atheïstisch Verbond streeft naar een seculiere samenleving, waarin ruimte is voor persoonlijke religie, maar waarin geloof geen enkele invloed meer heeft op de maatschappij. "Wij zitten nu met zijn allen christelijk onderwijs te betalen. En jaarlijks is de staat 300 miljoen kwijt omdat giften aan de kerk fiscaal aftrekbaar zijn. De kerk valt namelijk onder het algemeen nut. Maar als de burger mee zou betalen aan mijn visclub, zou iedereen dat heel gek vinden. Als je kiest voor religie, betaal je er ook zelf voor, vinden wij. Het streven is al die voorrechten uit de wet en grondwet te halen."

De Jager laat weten niet van zins te zijn het 'God zij met ons' van de munt te halen. "Het is een eerbetoon aan het ontstaan van Nederland vanuit een Christelijke traditie, die we als waardevol ervaren en waar we positief op terugkijken."