Atheïsmedag 2017

Atheïsmedag 2017

Op 11 juni werd de Atheïsmedag 2017 gehouden in Theater aan de Slinger in Houten.

Tijdens het programma is Machteld Zee gehuldigd als Atheïst van het Jaar.

“God is gek!” was de titel van het programma, met de onderliggende vragen ‘Wat mag gezegd?’ en ‘Wat moet gezegd?’.
Mag je dat eigenlijk wel zeggen, ‘God is gek’?
Ja, tegenwoordig mag dat, maar toch ook weer niet helemaal. Zou je de titel “God is gek!” zomaar kunnen vervangen door “Allah is gek!”?

Het was een boeiende middag die vakkundig geleid werd door de dagvoorzitter Dirk Metselaar.

Eerste spreker was Paul Cliteur, die in 2016 was gehuldigd als Atheïst van het Jaar. In de voordracht over zijn boek ‘Bardot, Fallaci, Houellebecq en Wilders’ liet hij onder andere zien dat artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht, dat stelde Godslastering strafbaar, weliswaar officieel is afgeschaft, maar dat vervolging via de achterdeur van artikel 137 toch weer binnen kan sluipen. Want belediging van een groep mensen wegens ras of godsdienst is nog steeds strafbaar.
‘Uitbraakselen van de hel’ was de titel van de presentatie van Tom Herrenberg. Hij vertelde hoe het vroeger met je kon aflopen als je God lasterde. Zo liep het met de zeeman die God vervloekte tijdens een zware storm niet goed af. En dat lag niet aan God maar aan de autoriteiten.
AV-lid Tineke Kooiman was uit Texel overgekomen om haar column ‘1 plus 1 is 3’ voor te lezen. Zij bleef God maar aanroepen, soms smekend, soms verwijtend. Maar alles wat er kwam, geen antwoord.

De uit Suriname afkomstige Frank Ong-Alok zong tot enthousiasme van het publiek twee liedjes in het Sranantongo. Daarna werd hij door Dirk Metselaar geïnterviewd over zijn jeugd in Suriname en in Nederland. Frank was katholiek opgevoed, kwam op 10-jarige leeftijd met zijn familie naar Nederland. De familie werd hier zevendedagsadventist, maar Frank viel van zijn geloof. Frank schreef er een boek over, getiteld ‘Mijn God, mijn God, waarom heb ik u verlaten’. Ook dat boek kwam in het interview ter sprake Het was een heel aardig persoonlijk verhaal. Met nog twee liedjes, waarbij het publiek werd uitgenodigd mee te zingen, sloot hij de eerste helft van de middag af.

Na de pauze kwam Boris van der Ham als eerste aan het woord. De titel van zijn voordracht was ‘Choose your battles’. Als Kamerlid van D66 was hij initiatiefnemer van de afschaffing van het eerdergenoemde artikel 147 WvS. Hij vertelde dat atheïsten niet alleen de godsdienst moeten bestrijden maar dat je soms ook moet zorgen dat je medestanders vindt onder gelovigen. Veel gelovige Kamerleden bleken zijn initiatief tot afschaffing van het gewraakte artikel 147 te steunen. ‘Choose your partners’ was misschien een nog betere titel geweest.
Daarna kreeg Mienke de Wilde het woord. Zij is lid van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Zij droeg een flatteuze gieter op haar hoofd. De Kerk is oorspronkelijk opgericht om te voorkomen dat Amerikaanse scholen verplicht zouden worden boeken aan te schaffen die het creationistische scheppingsverhaal vertellen.
Mienke heeft al verschillende rechtszaken lopen omdat zij vindt dat, waar moslima's een foto met hoofddoek op hun paspoort of rijbewijs mogen hebben, zijzelf een foto waarop zij een vergiet draagt in haar paspoort wil.

Huldiging Atheïst van het Jaar 2017
De voorzitter van het Atheïstisch Verbond nodigde Machteld Zee uit op het podium om haar te kunnen huldigen als Atheïst van het Jaar 2017. Zee werd geprezen voor het onderzoek dat zij had gedaan naar shariaraden die in Engeland worden getolereerd. Ze zag daar hoe Engelse moslima's door deze rechtbanken afhankelijk worden gehouden. Zij vraagt zich af of wij ons hier in het Westen niet veel sterker moeten maken voor de rechten van alle vrouwen. Zij heeft een boek over dit onderwerp geschreven: ‘Heilige identiteiten – Op weg naar een shariastaat?’
Na de lovende woorden van de voorzitter werd Machteld Zee gevraagd zich naar de achterwand om te keren om te zien dat er op de daar getoonde foto van haar boven haar hoofd een aureool verscheen. Het aureool onderstreept haar ‘heiligheid’ als Atheïst van het Jaar.
Vervolgens hield Machteld een interessante voordracht met de titel ‘Atheïsme in de 21e eeuw’.
Aan het einde van de middag sloot Floris van den Berg het programma af met een ‘Spektakel voor de vrijheid’. Hij vertelde ook hoe het hem was vergaan tijdens de twee weken opnamen voor het spraakmakende EO-programma ‘Rot op met je religie’. Veertien dagen samen wonen en optrekken met een mede-atheïst (geen veganist, ojee), een joodse, een moslim en twee vrome christenen.

Napraat.
Theater aan de Slinger in Houten heeft een prettige zaal met weinig afstand tussen het gelijkvloerse podium en het publiek en, zeer belangrijk, een heel gezellige foyer.
Na afloop was er nog een vrolijk samenzijn in de foyer, waar je de boeken van de sprekers van die middag kon kopen, die desgewenst door de auteurs werden gesigneerd.
Frank Ong-Alok speelde intussen op zijn gitaar.

Kortom, het was een zeer interessante en afwisselende middag.